poniedziałek, 30 listopada 2015

CHIPSY Z TOPINAMBURA

















































O zaletach zdrowotnych topinambura można by długo opowiadać. Jego bulwy zawierają aż 18% inuliny - błonnika, który jest zaliczany do prebiotyków. Jest to stosunkowo mało u nas znana roślina a na jej bazie można przygotowywać wiele różnych potraw i sałatek.
Dzisiaj dowiecie się jak zrobić chipsy z topinambura. Tym razem będzie szybko i zdrowo.

Składniki:
Bulwy topinambura - 8-10szt.
4 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, cebula

Bulwy myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do oliwy dodajemy pokrojony czosnek lub cebulę i smarujemy nią plasterki topinambura. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 175 stopni, posypujemy chipsy przyprawami wg uznania i wkładamy na blasze, na ok. 15-20 min. cały czas pilnując żeby się nie przypaliły. Smacznego :)