środa, 4 listopada 2015

JAJKA ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I CHILLI


Uwielbiam taki sposób podania jajek. Zapiekane są moim zdaniem znacznie lepsze niż usmażone na patelni. Łatwiej też kontrolować stan ścięcia w zależności jaki kto preferuje. Nie potrzeba też dużo więcej czasu niż przygotowanie jajecznicy czy sadzonego.

Na 2 porcje potrzebujemy:
4 cienkie plasterki boczku
4-6 jaj
1 cebula
2 papryczki chilli
2 suszone pomidory (opcjonalnie)
szczypiorek (do dekoracji)
sól i pieprz do smaku

Dwa niewielkie żaroodporne  naczynia wykładamy po brzegach boczkiem. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, suszone pomidory, papryczkę chilli, wbijamy jajka, przyprawiamy i wkładamy na 10-15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C