czwartek, 17 grudnia 2015

SZASZŁYKI Z WĄTRÓBKI I SERC



























Dzisiaj pora na coś mięsnego. Proste w przygotowaniu i bardzo delikatne szaszłyki z drobiowych wątróbek i serc, smakują bardzo dobrze z grilla jak i pieczone.

Składniki:
200 g wątróbek drobiowych
200 g serc drobiowych
pół szklanki czerwonego wina
łyżka musztardy francuskiej
łyżeczka tymianku
dodatki: boczek surowy, pomidory, cebula, ostra żółta papryka, pieczarki
sól
pieprz

Wątróbki dzielimy na mniejsze kawałki. Serca przekrawamy na pół, oczyszczamy z tłuszczu i pozostałości krwi. Mięso moczymy min. 2 godz w winie z musztardą i tymiankiem, następnie nabijamy na patyki do szaszłyków na przemian z dodatkami. W piekarniku trzymamy szaszłyki ok. 15-20 min. w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy pieprzem i solą. Na zdjęciach szaszłyki zostały podane z ryżem basmati z dodatkiem kurkumy, zielonego groszku i pasty z suszonych pomidorów.