środa, 20 stycznia 2016

DESER Z MASCARPONE I AMARETTO



Bardzo prosty i jednocześnie smaczny deser na bazie serka mascarpone i jajek z dodatkiem likieru amaretto poprawi humor każdemu w te krótkie i zimne dni a także będzie wspaniałym poczęstunkiem dla gości podczas karnawałowych imprez.


Składniki:
6 świeżych jaj
3 łyżki cukru
200 g serka mascarpone
Ciasteczka herbatniki np. Petit Beurre
Garść migdałów
20-40 ml likieru amaretto
100 g owoców (borówki oraz winogrona lub maliny)
Opcjonalnie bita śmietana i rurki z kremem do ozdoby

Żółtka jaj ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone, amaretto i całość miksujemy. Do pucharków dodajemy po kolei pokruszone ciasteczka i migdały, owoce oraz wcześniej przygotowaną masę. Na sam koniec można dodać bitą śmietanę. Pozostawiamy deser w lodówce na około godzinę.