wtorek, 16 lutego 2016

JAJKA PRZEPIÓRCZE W PIECZARKACH I CUKINII

 
























Co prawda jest już po karnawale ale pożywne przekąski na ciepło cieszą się powodzeniem nie tylko na imprezowym stole. Dzisiaj moje ulubione jajka przepiórcze zapiekane w warzywach. Danie szybkie  i nie wymaga dużych nakładów pracy.


Składniki:
1 cukinia
1/2 kg pieczarek średniej wielkości
20 jajek przepiórczych
100 g łososia wędzonego w plastrach
Sól i pieprz do smaku


Pieczarki myjemy, obieramy i odrywamy nóżki. Cukinię kroimy na 2,5-3 cm plastry i łyżeczką wydrążamy miąższ tak żeby pozostało dno. Układamy po brzegach pokrojone plastry łososia. Do pieczarek i cukinii wbijamy jajka, które najlepiej wcześniej wbić do małego naczynia np. kieliszka.
Wszystko przyprawiamy i wstawiamy na ok. 20 min. do piekarnika w temp. 185 stopni C.