piątek, 18 marca 2016

BRUKSELKA Z KURCZAKIEM PO PROWANSALSKU

Przez jednych uwielbiana, przez innych znienawidzona. Brukselka oprócz swoich zdrowotnych właściwości (jest bogatym źródłem wielu witamin np. wit. A, C  oraz witamin z grupy B) jest także bardzo smacznym warzywem. Osobiście uważam, że najlepsza jest przyrządzona na parze albo gotowana stosunkowo krótko. Rozgotowana dobrze smakuje jedynie w zupach np. jarzynowej. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis z książki "Przepisy matki natury" dostępnej do pobrania na stronie Hortex.




Składniki:
Brukselka Hortex – 1 opakowanie
200 g wędzonego kurczaka
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy
zielona pietruszka do przybrania
sól, pieprz, ostra papryka

Brukselkę gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i cebulę. Smaż 2 minuty, a następnie dodaj pokrojone pomidory. Duś na małym ogniu 10 minut. Przypraw solą,  pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodaj brukselkę i pokrojonego kurczaka. Duś jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Posyp zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem lub pieczywem.
Żeby uniknąć charakterystycznego zapachu uwalniającego się w czasie gotowania należy do wody dodać szczyptę cynamonu lub piętkę chleba.


Jeszcze jedna stylizacja tego dania, do której użyto plastrów wędzonej piersi z kurczaka.








Źródło:
http://hortex.com.pl/pl/e-book-z-przepisami-do-pobrania/