czwartek, 3 marca 2016

PERLICZKA Z POMARAŃCZĄ I JABŁKIEM


Perliczka ma bardzo delikatne i chude mięso. Podczas pieczenia należy uważać żeby jej nie wysuszyć. W tym celu mięso wstępnie moczymy w solance, pieczemy pod przykryciem i regularnie polewamy marynatą i powstałym podczas pieczenia sosem. Takie przygotowanie gwarantuje nam, że mięso będzie soczyste.


Perliczka (1,2-1,5 kg)
2 pomarańcze
1 jabłko
małą cebula
2 ząbki czosnku
łyżka majeranku
łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Perliczkę moczymy przez 8-12 godzin w solance (4 łyżki soli na 2 litry wody). Po wysuszeniu nadziewamy kawałkami jabłka, kawałkami jednej pomarańczy, cebulą i czosnkiem. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy do niego oliwę, majeranek i paprykę. Powstałą marynatą smarujemy mięso, posypujemy je solą i pieprzem a następnie pieczemy w piekarniku, w zamkniętej brytfannie w temp. 180 stopni. Co ok. 20 min. polewamy mięso resztą marynaty i sosem z dna brytfanny. Po ok. 1,5 godz. zdejmujemy pokrywkę z brytfanny, zwiększamy temp. do ok. 200 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 20 min. Po wyjęciu mięsa z piekarnika czekamy ok. 15 min. przed pokrojeniem.