środa, 9 marca 2016

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ



Sernikowa sesja odbyła się jeszcze w zeszłym roku ale chcę ją właśnie teraz zaprezentować.. bo wkrótce będzie inny ciekawy przepis na bazie sera. Ta lekka wersja sernika  może konkurować z innymi bardziej wyrafinowanymi deserami i wymaga niewielkiej ilości czasu na przygotowanie. Czekolady nie było w planie a pomysł oblania nią galaretki pojawił się w trakcie robienia zdjęć bo miało ładniej wyglądać :) Nie dosyć, że ładniej to jeszcze smaczniej.. połączenie czekolady z kwaskowymi cytrusami i jabłkami oraz słodkim bananem okazało się strzałem w dziesiątkę.


Składniki:
Spód:
300g herbatników
2 łyżki masła

Masa serowa:
750g serka drobno mielonego na sernik
galaretka na ok. 1l wody (najlepiej jasna np. cytrynowa)

Pozostałe:
Owoce ( w tym przypadku jabłka, banany i mandarynki)
2 galaretki na 0,5l wody każda (do przygotowania użyto zielonej kiwi i czerwonej malinowej)
tabliczka ulubionej czekolady :)


Masło topimy i mieszamy z drobno pokruszonymi  lub zmielonymi herbatnikami. Wykładamy je na okrągłą blachę i ubijamy np. dnem szklanki. Blachę wkładamy do lodówki na ok. 15-30 min. W międzyczasie przygotowujemy pierwszą warstwę z sera i galaretki. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i mieszamy dokładnie z serkiem. Powstałą masę przekładamy na blachę z herbatnikami i ponownie wstawiamy do lodówki na 30-40 min. Jak całość stężeje układamy owoce (jabłka i banany) i zalewamy zieloną galaretką rozpuszczoną w 1/2l wody. Znów wkładamy blachę do lodówki na 30-40 min. po czym układamy kolejne owoce (mandarynki) i zalewamy je czerwoną galaretką. To chyba wszystko.. po 1 godz. w lodówce sernik powinien być gotowy.
Czekoladę roztapiamy w małym rondlu, do którego wcześniej wrzucamy 1/2 łyżeczki masła. Jeżeli będzie za gęsta można dodać niewielką ilość mleka.