poniedziałek, 14 marca 2016

SUSHI Z KASZY JAGLANEJ





















































Kasza jaglana okazuje się świetnym zamiennikiem dla ryżu do sushi. Oprócz królowej kasz i buraków są tutaj inne równie zdrowe składniki jak awokado czy papryka. W przepisie nie ma ryb bo danie ma być 100% wege.


Składniki:
500 g kaszy jaglanej Superfood
3 łyżki octu ryżowego (może być jabłkowy)
1 łyżeczka cukru
2 papryki (najlepiej różnokolorowe)
Awokado
Płatki Nori do sushi
Dodatki do sushi: sos sojowy, imbir, wasabi lub chrzan

Samo przygotowanie prawie niczym nie różni się od tradycyjnego japońskiego sushi gdzie bazą jest ryż. Kaszę przelewamy wrzątkiem a następnie gotujemy w osolonej wodzie z oliwą (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Gotujemy dość długo, aż kasza będzie całkiem miękka a następnie doprawiamy ją octem zmieszanym z cukrem. . Po ostygnięciu rozkładamy kaszę na płatkach Nori (zostawiamy ok. 5 cm na końcu gdzie nie układamy kaszy) i dodajemy buraki, paprykę oraz awokado pokrojone w cienkie paski (jak na jednym ze zdjęć poniżej). Następnie zawijamy całość w rolki przy pomocy maty bambusowej albo ręcznie. Zwijanie rolek wymaga pewnej wprawy ale nie jest bardzo trudne. Po jednej nie/udanej próbie powinniście sobie poradzić z resztą :) Koniec Nori bez kaszy zwilżamy wodą co ułatwi sklejenie płatków. Teraz wystarczy pociąć rolki na mniejsze części i delektować się smakiem. Tradycyjne dodatki do sushi świetnie się sprawdzą ale z kaszą i burakami dobrze smakuje biały chrzan, który szczególnie polecam.









Szeroki wybór Superfood można znaleźć
w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl