wtorek, 26 kwietnia 2016

JAJKA W CHLEBOWYCH KOKILKACH




























Do przygotowania tych jajek skłoniła mnie akcja kulinarna organizowana na blogu food2.pl polegająca na przygotowaniu własnej wersji wybranego przepisu. Powstała wersja bardziej fit, czyli z razowym chlebem i bez śmietany. Kromki są posmarowane majonezem zamiast masła. Do pomidorów dodałem jeszcze pokrojoną drobno paprykę Jalapeno. Muszę przyznać, że danie wyszło świetne.. idealne na późne niedzielne śniadanie :) Składniki znajdą się chyba w każdej lodówce a jajka podane w ten sposób sa wyśmienite.



Składniki:
  • 4 kromki razowego chleba
  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, Serrano lub parmeńskiej
  • 1 pomidor
  • masło do smarowania kokili 
  • majonez do smarowania chleba
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • sól morska
  • świeży szczypiorek do posypania
  • starty parmezan lub Grana Padano do posypania

Nastawiamy piekarnik na 185-200°C. Kokile smarujemy masłem. Chleb smarujemy majonezem. Każdą kromkę umieszczamy w osobnej kokili, stroną z majonezem do góry, robiąc miejsce na jajko na środku. Szynkę kroimy w plastry a pomidory w kostkę. Wkładamy do środka i doprawiamy solą i pieprzem. Do każdej kokili wbijamy jajko. Posypujemy raz jeszcze solą i pieprzem. Zapiekamy przez 15 minut, aż do momentu, gdy białko będzie ścięte, a żółtko nadal półpłynne. Posypać parmezanem oraz pokrojonym szczypiorkiem.







 Oryginalny przepis: http://www.food2.pl/2014/03/jajka-w-jadalnych-kokilach-z-pieczywa.html