wtorek, 26 kwietnia 2016

RAKI W WINIE

















































Raki coraz rzadziej pojawiają się na polskich stołach a szkoda ponieważ mają bardzo pyszne i delikatne mięso. Gotowanie żywych skorupiaków nie wchodziło w rachubę dlatego do przygotowania dania użyłem mrożonych i oczyszczonych.

 Składniki:
0,5 kg mrożonych raków
0,5 l białego wytrawnego wina
1 mała szalotka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka koperku
łyżka masła

Raki rozmrażamy i dokładnie myjemy. Masło rozpuszczamy w rondlu lub głębokiej patelni, podsmażamy cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy pietruszkę i koperek, wrzucamy raki i podsmażamy ok. 4-5 min. mieszając. Całość zalewamy winem a jeżeli raki nie są zanurzone dolewamy wody. Gotujemy na wolnym ogniu 15-20 min. Raki podajemy z cytryną i ewentualnie koperkiem.