sobota, 16 kwietnia 2016

SERNIK WANILIOWY Z TRUSKAWKAMI


















































Składniki:
1 kg sera mielonego na sernik
1 szklanka cukru
6 jajek
1 cukier waniliowy Delecta
1 łyżka kaszy mannej
1 budyń waniliowy Delecta

Sposób przygotowania:

Żółtka z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym mieszamy, dodajemy ser i dokładnie miksujemy. Cały czas miksując wsypujemy kaszę manną a następnie budyń waniliowy. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy pozostały cukier (1/2 szklanki), ubijamy jeszcze ok.  3 min.

Masę serową mieszamy delikatnie z pianą z białek. Najpierw wkładamy połowę piany, mieszamy. Następnie przekładamy pozostałą i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C na ok. 15-20 min, następnie zmniejszamy temp. do 130 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Ciasto studzimy w otwartym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Przed podaniem na wierzchu sernika układamy truskawki (albo inne owoce) i posypujemy cukrem pudrem.










Piecz... ot tak... prosto z serca!