czwartek, 28 kwietnia 2016

ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI

 
















































Taką klasyczną wersję pomidorówki wspominam jeszcze z dzieciństwa. Często jadaliśmy też zupę z makaronem ale do tej z kluskami wracam najczęściej. Prosta w przygotowaniu i bardzo treściwa.


Składniki:
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz
200g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka zielonej pietruszki
kostka rosołowa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy, dodajemy pomidory, pietruszkę i bazylię a po zagotowaniu całość miksujemy. Dodajemy 3/4l wody, kostkę rosołową i koncentrat. Znowu gotujemy do wrzenia.
Mieszamy jajka z mąką i 1 łyżką wody i wlewamy powoli do zupy na całej powierzchni. Powinny utworzyć się kluski o różnych kształtach. Jeżeli nie mamy wprawy ciasto można wlewać do wrzącej wody w osobnym naczyniu i gotowe już kluski dodawać do zupy.





Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!