wtorek, 28 czerwca 2016

KACZKA Z WARZYWAMI I PO TAJSKU

Kaczka rzadko gościła na moim stole dopóki nie spróbowałem piersi upieczonych na dużym ogniu z grilla. Z kolei przygotowanie kaczki jak poniżej w domowych warunkach jest stosunkowo proste a gwarantuje, że mięso będzie kruche i soczyste. Cała tajemnica tkwi w podsmażeniu filetów przed ich upieczeniem.


Porcja dla 3-4 osób
Czas przygotowania: ok. 30 min.

Składniki:
2 piersi z kaczki ze skórą
200 g ryżu
1/2 puszki zielonego groszku
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
Mieszanka chińska mrożona
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta papryki chilli
Sól i pieprz do smaku

Piersi z kaczki podsmażamy na patelni z każdej strony (w szczególności wysmażamy skórę) a następnie pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 min. Po upieczeniu przyprawiamy pieprzem i solą (najlepiej gruboziarnistą) Ryż gotujemy wg przepisu i mieszamy go z groszkiem. Cebulę i czosnek smażymy na patelni i dodajemy mieszankę chińską, Jak warzywa będą miękkie  dodajemy sos sojowy i paprykę oraz doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Kaczkę układamy na warzywach i podajemy z ryżem.
 

   
Tak przygotowane mięso wspaniale komponuje się również jako dodatek do zup, chociażby z ostro-kwaśną Tom Yum (chociaż tą najczęściej podaje się z krewetkami lub kurczakiem). Mam dla Was swoją propozycję tej przepysznej zupy.

Składniki:
Bulion warzywny: w 1,5 litra wody gotujemy pęczek włoszczyzny, doprawiamy solą lub dodajemy kostkę warzywną
1 cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka pieprzu (całe ziarna)
1 łyżeczka ostrej pasty z papryki albo gotowej pasty Tom Yum
Trawa cytrynowa 1 szt.
250 g fasolki szparagowej
250 g bobu
3 szt. świeżej papryki kolorowej
200 świeżych pomidorów
Por - 1 szt.
Suszone grzyby Mun - 4-5 szt. rozdrobnione
Kolendra - 1 łyżka najlepiej świeżej lub suszonej kolendry
4-6 plastrów upieczonego filetu z kaczki lub kurczaka
Groszek strączkowy
Marchewka pokrojona w cienkie paski

Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem.Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy groszek i marchewkę. W razie potrzeby dodajemy więcej soli lub sosu sojowego. Zupę podajemy bardzo gorącą i dodajemy 1-2 plastry pieczonego mięsa.