wtorek, 19 lipca 2016

OGÓRKI MAŁOSOLNE






























Idealne jako przekąska lub dodatek do letnich sałatek. Najlepsze będą ogórki gruntowe a teraz ich najlepszy czas i cena. Na straganach oprócz ogórków można kupić gotowe zestawy do zaprawiania. Samo przygotowanie jest proste, musimy tylko poczekać 2-3 dni żeby były najbardziej aromatyczne.


Składniki:
2 kg ogórków
2 łyżki soli (gruboziarnistej)
2 łyżki ziaren gorczycy
gałązka kopru
korzeń chrzanu
8 ząbków czosnku
4 liście laurowe
5 szt ziela angielskiego
opcjonalnie: po 3 liście czarnej porzeczki i wiśni

Ogórki dokładnie myjemy a najlepiej przedtem moczyć je kilka godzin w wodzie. Sól rozpuszczamy w 2 litrach wrzątku. W dużym naczyniu układamy ciasno ogórki naprzemiennie z innymi dodatkami. Całość zalewamy ciepłym roztworem wody z solą. Do ogórków można dodać 2 małe papryczki chilli żeby zrobić wersję pikantną. Naczynie przykrywamy, obciążamy i odstawiamy w chłodne, nienasłonecznione miejsce. Osobiście lubię już takie 2 dniowe lub jeszcze półsurowe ale po 3-4 dniach będą idealne. No to czekamy :)