sobota, 6 sierpnia 2016

SUSHI Z TUŃCZYKIEM I KREMOWYM SERKIEM


































Składniki:
500g ryżu do sushi
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczka cukru
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
Serek Apetina np. z pomidorami i bazylią
4-6 płatków Nori
papryka kolorowa
1/2 zielonego ogórka
kilka małych korniszonów
pasta Wasabi
Sos sojowy


Ryż gotujemy wg przepisu z dodatkiem soli - najczęściej w proporcjach 1:1 (woda-ryż) ok. 15 min. pod przykryciem a następnie odstawiamy na kolejne 15 min. aż woda całkiem się wchłonie. Dodajemy ocet z rozpuszczonym cukrem i mieszamy. Ryż przez użyciem do sushi musi przestygnąć (nie powinien być ciepły).
Wszystkie warzywa kroimy w paski. Ryż układamy na płatkach w podobny sposób jak na jednym ze zdjęć poniżej (zostawiamy kawałek Nori ok. 5 cm bez ryżu), na nim kładziemy pośrodku tuńczyka, smarujemy serkiem a następnie układamy warzywa. Możemy dodać do środka Wasabi wg uznania. Nori zawijamy używając maty do sushi lub ręcznie. Końcówkę płatków możemy zwilżyć wodą, żeby się dobrze skleiła. Rolki kroimy na mniejsze części i podajemy z sosem sojowym.










































Zdjęcia 300dpi na potrzeby konkursu: link