środa, 5 października 2016

PIZZA Z OSCYPKIEM I KOZIM SEREM

















































Oscypki są regionalnym produktem typowym dla Podhala. Uwielbiam te serki grillowane albo sałatki na ich bazie. W okresie od maja do października najchętniej kupuję je w Kościelisku lub Bukowinie Tatrzańskiej. Jest tam sporo miejsc gdzie można kupić certyfikowane oscypki ale także owczy bundz (ten najlepiej w okresie maj/czerwiec). Pewnego razu po takiej tatrzańskiej wyprawie został mi spory zapas serków a w głowie myśl żeby inaczej je podać. Pomysł z pizzą był świetny a przepis na ciasto.. trudno o lepszy na domowe warunki.


Składniki na ciasto (3 małe pizze):
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Wierzch:
2-3 oscypki
100-200 g sera koziego (rolada)
150-200 g pomidorków koktajlowych
100 g papryczek Jalapeno
Sos żurawinowy
Świeża kolendra
Pieprz

Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Wlewamy drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody a następnie wyrabiamy przez ok 10-15 min. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienkie placki. Blachy do pizzy smarujemy oliwą z oliwek. Ciasto rozkładamy na blachach i delikatnie smarujemy oliwą. Układamy na cieście pokrojony ser, pomidorki i paprykę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C na ok. 10-15 min. Po wyjęciu doprawiamy, dekorujemy kolendrą i sosem żurawinowym.






















































noclegi