niedziela, 26 lutego 2017

TORT CZEKOLADOWY LUSETTE


















































Jak deser to koniecznie czekoladowy :) Dzisiaj propozycja szybkiego tortu bez pieczenia z dodatkiem wafelków Lusette, który szybko staje się ulubieńcem domowników lub gości.

Składniki:
- 12 wafelków czekoladowych Lusette
- 250 g masła
- 300 g czekolady deserowej
- 15 łyżek kakao
- 15 łyżek cukru
- 3/4 l śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 5-6 szt. andrutów

Przepis na warstwę czekoladową:
W małym rondlu rozpuszczamy masło, 200 g czekolady, 10 łyżek kakao i 10 łyżek cukru. Czekamy aż masa ostygnie. Wafelki kruszymy na bardzo drobne kawałki, dodajemy do nich wcześniej przygotowana masę czekoladową i dokładnie mieszamy.

Przepis na warstwę kremową:
Ubijamy śmietanę z 5 łyżkami cukru. Kiedy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. 2/3 masy zostanie przeznaczone do przekładania z warstwą czekoladową a 1/3 odkładamy ma masę do obłożenia tortu.

Obie warstwy układamy jedna na drugiej po ok. 1 cm grubości rozpoczynając od warstwy czekoladowej. Pod każdą warstwę czekoladową układamy andruty, żeby było łatwiej rozprowadzać krem i żeby warstwy się nie mieszały. Kremu powinno wystarczyć na 8-10 warstw.

Rozpuszczamy pozostałe 100 g czekolady, 50 g masła i 5 łyżek kakao. Po przestudzeniu dodajemy do 1/3 warstwy jasnego kremu z mascarpone. Tak powstałą masą obkładamy nasz tort. Przed pokrojeniem tort wkładamy na min. 1 godz. do lodówki lub w chłodne miejsce. Smacznego!