piątek, 17 marca 2017

DOMOWE LODY Z OWOCAMI I CZEKOLADĄ
















Składniki:
500 ml śmietanki kremówki 36%
4 żółtka jaj
1/2 szklanki cukru
50 g cukru waniliowego
Mrożone owoce Hortex: Maliny i Jeżyny
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym na jednolitą masę. Do osobnego dużego naczynia np. miski wlewamy śmietanę, cukier i miksujemy dodając w trakcie wcześniej ubite żółtka. Lody wkładamy do zamrażalnika i mieszamy dokładnie co ok. 1 godz. (tak 3-4 razy) i zostawiamy na całą noc lub do całkowitego zamrożenia.
Owoce wyjmujemy z zamrażalnika na 1-2 godz. przed podaniem. Do pucharków lub miseczek wykładamy lody i owoce i polewamy stopioną wcześniej czekoladą.