czwartek, 30 marca 2017

KANAPKA ZE STEKIEM





























Mamy znowu coś specjalnego dla wielbicieli mięsa. Przepyszna wołowina z sosem własnego pomysłu na bazie serka i jogurtu w wersji kanapkowej :) W końcu udało się zdobyć wędzony czosnek, który dodaje aromatu potrawie.


Składniki:
- 200-300g wołowiny na steki
- 4 bułki ciabatta lub pszenne
- 2 średnie pomidory
- 3 ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 4 liście sałaty
- łyżka masła
- garść świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku

Sos :
- 100g jogurtu
- 1 serek kremowy Apetina Musztarda i Miód
- 2 ząbki wędzonego czosnku
- 3-4 kawałki anchois
- sól i pieprz do smaku

Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na 2 godz.
Następnie smażymy steki na grillu lub patelni po ok. 2 min. z każdej strony (lub jak kto woli dłużej). Pod koniec smażenia dodajemy masło, czosnek  i świeżą kolendrę. Mięso kroimy na plastry 2-3 mm.
Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy, żeby były chrupiące, smarujemy wcześniej przygotowanym sosem, układamy sałatę, wołowinę, pomidory i ogórki. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry cebulę i polewamy naszym sosem i ew. ketchupem :)