środa, 5 kwietnia 2017

ŻEBERKA W SOSIE PIWNO-IMBIROWYM




























Dzisiaj przygotujemy żeberka w sosie o wyrazistym smaku. Przepis jest dość prosty ale jednak czasochłonny ponieważ wymaga częstego doglądania mięsa. Na szczęście nasz wysiłek zostanie zrekompensowany podczas degustacji tej przepysznej potrawy.


Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 opakowanie przyprawy do żeberek Galeo
- 0,5 litra piwa imbirowego
- kilka kropli tabasco lub szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki (tak żeby zawierały po 1-2 kości), gotujemy ok. 30 min. w wodzie i odcedzamy. Przekładamy mięso do wysokiego naczynia żaroodpornego lub blachy i doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałe składniki mieszamy dokładnie ze sobą i tak powstałym sosem zalewamy nasze żeberka. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni C, na ok. 2 godz. Co ok. 15-20 min. przekładamy żeberka i polewamy sosem. Na koniec pieczenia, kiedy odparuje woda, sos powinien być bardzo gęsty a nasze mięso gotowe do podania (najlepiej z pieczonymi ziemniakami). Smacznego!