piątek, 5 stycznia 2018

CIASTO MARCHEWKOWO-CYNAMONOWE



Po dłuższej przerwie wracamy tym razem na słodko z wypiekiem, który sprawił, że minione święta będą nam się kojarzyć z zapachem piernika i uśmiechniętymi minami domowników. Mowa o prostym w przygotowaniu i przepysznym cieście marchewkowo-cynamonowym. A więc do dzieła!

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
4 jajka całe
2 szklanki marchwi utartej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki cynamonu
3 łyżki przyprawy do pierników

Składniki na polewę:
400g cukru pudru
sok z 1 dużej cytryny


Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy oliwę i na koniec pozostałe składniki ciasta. Całość mieszamy. Polecamy Wam jedną z porad; jak zmiksować ciasto bez bałaganu. Opcjonalnie można dodać bakalie np. orzechy lub rodzynki. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C. Pieczemy w formie do keksów (użyliśmy 2 form o długości 20 i 30 cm) ok. 50 min. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe nakłuwając je patyczkiem lub wykałaczką (muszą być suche). Po całkowitym wystudzeniu ciasta polewamy je gęstym lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać do lukru niewielką ilość wody. Całość dekorujemy ulubionymi dodatkami. W naszym przypadku jest to kandyzowana skórka pomarańczy. Życzymy smacznego!!

#beko #ciastojakzobrazka #swiatecznewypieki #rodzinnepieczenie #swieta2017